Այսպես կոչված հետկովիդային համախտանիշով հիվանդների 85%-ի մոտ շարունակվում է առնվազն 4 նյարդաբանական ախտանիշ պահպանվել,
պարզել են Northwestern Medicine առողջապահական համակարգի գիտնականները:
Հետկովիդային սինդրոմը կամ, այսպես կոչված, երկար կովիդ Post COVID-19 condition ձևակերպմամբ արդեն ներառվել է ICD-10-ում: Գիտնականներն ամբողջ աշխարհից մինչ այժմ տվյալներ են հավաքում դրա դրսևորումների և տևողության վերաբերյալ: Մշուշ գլխում, գլխացավեր և մկանային ցավեր, համի և հոտառության խանգարումներ. այս ախտանիշներն ամիսներով չեն լքում կորոնավիրուս տարած մարդկանց:
Medportal.ru-ի փոխանցմամբ’ նշված մասնագետները վերլուծել են նյարդաբանական դրսևորումների դիապազոնը հետկովիդային համախտանիշով 100 հիվանդի շրջանում:
Մասնակիցների միջին տարիքը 43 տարեկան էր, նրանց մեծ մասը կանայք էին: Բոլոր մասնակիցները կովիդ էին տարել’ մեղմից միջին ձեւով’ առանց թոքաբորբի և հոսպիտալացման անհրաժեշտության: Ապաքինվելուց 5 ամիս անց մարդկանց 85 տոկոսն առնվազն 4 նյարդաբանական ախտանիշ է ունեցել: Առավել հաճախ հիվանդները դժգոհում էին մշուշից գլխում, ինչը խանգարում է ամենօրյա պարտականություններին, գլխացավերից և մկանային ցավերից, հոտառության եւ համի զգացողության խանգարումից: Շատ հիվանդներ հայտնում էին նաև այլ ախտանիշների մասին, ինչպիսիք են քրոնիկ հոգնածությունը, շնչառության խանգարումը, կրծքավանդակի ցավը:
Ընդհանուր առմամբ, վերականգնումից գրեթե 6 ամիս անց բոլոր մասնակիցները հայտնել են, որ իրենց լիո վին առողջ չեն զգում: Միջինում, նրանք իրենց վերականգնման մակարդակը 64% են գնահատել: Հետազոտության հեղինակները նշել են, որ հետկովիդային համախտանիշ ունեցող մարդկանց վիճակն առավել В հաճախ ժամանակի ընթացքում բարելավվում է, սակայն որոշ հիվանդների մոտ ախտանիշները պահպանվել են ավելի քան 9 ամիս:
Ձիթապտղի ձեթն օգտակար է բոլորին
Ֆրանսիացի սննդաբանները կարծում են, որ ձիթապտղի ձեթը գործնականում պաշտպանում է բոլոր հիվանդություններից, երկարացնելով կյանքն ու երիտասարդությունը:
Հրաշք ձեթը դանդաղեցնում է ծերացման գործընթացը, այս եզրակացությանն են հանգել գիտնականները, հետազոտելով 65-84 տարեկան մի քանի հարյուր եվրոպացիների: Օրվա սննդաբաժնում այս օգտակար մթերքն օգտագործողները չեն բողոքել մոռացկոտությունից եւ տարիքային տկարություններից: Պարզվում է, որ ձիթապտղի ձեթը պաշտպանում է հաստ աղու քաղցկեղից: Այն երկրներում, որտեղ սովորության համաձայն մեծամասամբ օգտագործվում է ձիթապտղի ձեթ, հաստ աղու քաղցկեղի դեպքեր ավելի քիչ են գրանցվում, քան այն երկրներում, որտեղ աղցանները համեմվում են մեկ այլ տեսակի ձեթով: Ձիթապտղի ձեթի հակաքաղցկեղային հատկությունները դրսեւորվում են այն դեպքում, երբ այն օգտագործվում է բնական վիճակում, բայց նույնիսկ տաքացնելու դեպքում, այն չի կորցնում իր օգտակար հատկությունները: Իսկ սրտաբանների կարծիքով, այս ձեթը 70%-ով նվազեցնում է սրտամկանի ինֆարկտի վտանգը: Դրանում պարունակվող կիսաչհագեցած ճարպաթթուները կարգավորում են կանանց սեռական օրգանների աշխատանքը եւ նպաստում բեղմնավորման գործընթացին: Այնպես որ, ձիթապտղի ձեթն օգտակար է բոլորին անխտիր եւ գործնականում հակացուցումներ չունի:
Դրախտի գաղտնիքը
Ամերիկացի գիտնականները նշում են, որ դրախտը մարդու վիճակն է մահվան պահին: Մարդկանց այն պատկերացումը, թե դրախտը ինչ-որ վայր է, որտեղ թագավորում է բարեկեցությունը, ըստ մասնագետների սխալ է: Հայտնի է, որ կոմայի մեջ գտնվող կամ կլինիկական մահ տանող մարդկանց 18 տոկոսը նույն տեսիլքներն են ունենում: Նրանք բոլորը տեսնում են թունել, լույս, դարպասներ, այնպիսի զգացողություն է’ ասես Աստված ներկա է: Այն կարծես ճամփորդություն լինի դեպի դրախտ:
Փենսիլվանիայի համալսարանի գիտնական Էնդրյու Նյուբերգը կարծում է, որ այդ երեւույթը կարող է պարզ բացատրություն ունենալ: Նրա խոսքով’ երբ ուղեղը մահանում է, եւ տեսողությունը մարում է, մարդ դադարում է տեսնել ծայրամասային գոտիներ: Եվ պայծառ լույսը կարող է լինել այն կենտրոնական մասը, որը հասանելի է տեսողությանը: Ուղեղը պաշտպանական նպատակներով արտադրում է հատուկ քիմիական նյութեր, որոնք տեսիլքների պատճառ են հանդիսանում: Այս տեսությունը հաջողություն ունեցավ այն բանից հետո, երբ գիտնականները պարզեցին, որ մահվան շեմին այդ բոլոր զգացողությունները կարելի է ստանալ կետամինի մեծ չափաբաժնի օգնությամբ: